Hellenic Initiative for Women’s Brain Health (HIWOMB)
Ελληνική Πρωτοβουλία για την Υγεία του Εγκεφάλου και του Νου των Γυναικών
Στο πλαίσιο του 10ου διεθνούς συνεδρίου της επιστημονικής εταιρίας MNS (Mediterranean Neuroscience Society), που πραγματοποιήθηκε 7-11 Ιουνίου 2025 στη Χανιά της Κρήτης, διοργανώθηκε special event με τίτλο «Women’s Brain-Healthy Ageing» από την Ελληνική Πρωτοβουλία για την Υγεία του Εγκεφάλου και του Νου των Γυναικών (HIWOMB) του Ινστιτούτου Υγιούς Γήρανσης ΜΕΝΤΩΡ.
Πρόεδρος του special event ήταν ο καθ. Ψυχιατρικής ΕΚΠΑ, κος Α. Πολίτης και ομιλήτριες η κα Ε. Μεταξά, ιδρυτικό μέλος της πρωτοβουλίας HIWOMB και η κα Χ. Δάλλα, καθ. Φαρμακολογίας, στην Ιατρική Σχολή του ΕΚΠΑ, Πρόεδρος της Mediterranean Neuroscience Society και επιστημονική σύμβουλος της HIWOMB.
Στο special event παρουσιάστηκαν από τις ομιλήτριες δημογραφικά και επιδημιολογικά δεδομένα που αφορούσαν στην ψυχική και νοητική υγεία των γυναικών στη Μέση και Τρίτη ηλικία καθώς και νεότερα ερευνητικά δεδομένα σχετικά με τη γήρανση του εγκεφάλου των γυναικών.
Καθώς ο πληθυσμός γηράσκει και οι γυναίκες αποτελούν την πλειοψηφία στην ηλικία άνω των 65 ετών (1,33 γυναίκες για κάθε άνδρα), καθίσταται απαραίτητη, όλο και περισσότερο, η ειδική στοχευμένη προσοχή στα προβλήματα της υγείας του εγκεφάλου των γυναικών.
Αξίζει να σημειωθεί, όπως ανέφερε η κα Μεταξά, ότι στην Ελλάδα το 65% των νοσούντων με ν.Alzheimer’s είναι γυναίκες, όπως επίσης ότι οι γυναίκες στη μέση και στην τρίτη ηλικία υποφέρουν περισσότερο από κατάθλιψη, διαταραχές ύπνου και ήπια νοητική διαταραχή. Επιπλέον, διαφορετικοί είναι οι ψυχοκοινωνικοί και ψυχοπιεστικοί παράγοντες που επιβαρύνουν τις γυναίκες της μέσης και τρίτης ηλικίας, όπως ο ρόλος του φροντιστή ασθενών με άνοια, η φροντίδα της οικογένειας (παιδιά και υπερήλικες γονείς) παράλληλα με την εργασία (sandwich generation) και η μοναξιά. Σε μελέτες που έχουν γίνει στην Ελλάδα έδειξαν ότι 61% των γυναικών ζουν μόνες και 85% των ανθρώπων άνω των 65 ετών σε χηρεία είναι γυναίκες.
Η καθηγήτρια κα Δάλλα ανέφερε τους βιολογικούς παράγοντες που επιβαρύνουν την υγεία του νου και του εγκεφάλου των γυναικών, τον ρόλο που παίζουν οι μεταβολές των οιστρογόνων κατά την εμμηνόπαυση στη λειτουργία του εγκεφάλου των γυναικών και επεσήμανε τις εξελίξεις της έρευνας σε αυτό το πεδίο. Επίσης, παρουσίασε το ερευνητικό της έργο, καθώς και το ερευνητικό έργο στην Ιατρική Σχολή του ΕΚΠΑ των Επιστημονικών Συμβούλων της Πρωτοβουλίας, του καθ. Α. Πολίτη, του καθ. Ι. Ζέρβα, της καθ. Χ. Πιπέρη και της καθ. Κ. Παπανικολάου.
Ιδιαίτερο ενδιαφέρον είχαν τα σχόλια και οι επισημάνσεις από τις συνέδρους Prof. Liisa Galea, Univ. of Toronto Canada, και Prof. Tracey Shors, Rutgers Univ., USΑ., Elena Choleris, Univ. of Guelph, Canada.
Σκοπός της Πρωτοβουλίας είναι η ευαισθητοποίηση των γυναικών, των Επαγγελματιών Υγείας και της πολιτείας, καθώς και η ενίσχυση της έρευνας γύρω από αυτό το θέμα, ώστε να υπάρχει έγκαιρη και έγκυρη ανίχνευση των παραπάνω δυσκολιών, αλλά και εξατομικευμένη προσέγγιση που θα συμβάλλει στην προαγωγή της νοητικής και ψυχικής υγείας των γυναικών στη Μέση και Τρίτη ηλικία.
Tέλος, τόσο η κα Μεταξά όσο και η κα Δάλλα, στο τέλος των παρουσιάσεων τους ευχαρίστησαν την κα Αλεξάνδρα Στασινοπούλου, ιδρυτικό Μέλος της Πρωτοβουλίας και Πρόεδρο του Κοινωφελούς Ιδρύματος Μιχαήλ Ν. Στασινόπουλος (ΜSVF) ,για την ευαισθητοποίησή της, την ανεκτίμητη συμβολή και υποστήριξή της στη δημιουργία της Ελληνικής Πρωτοβουλίας για την Υγεία του Εγκεφάλου και του Νου των Γυναικών.

